divendres, 22 de desembre del 2017

La Conferència de l'Aran.



Khanukà la “ Festa de les Lllums ”.

El passat dimarts 12 de desembre l'Aran va fer-nos una exposició sobre la Festa de les Llums, també anomenada Khanukà, que és la festivitat que els jueus celebren per aquestes dates en què la majoria de la nostra societat celebra el Nadal i els Reis.

La Festa de les Llums dura vuit dies: comença el 25 de Kislev (que és un mes del calendari jueu, d’origen babilònic, i que per tant és antiquíssim) i consisteix en l’encesa d’un canelobre de vuit braços, anomenat khanukià. 

Cada dia se li encén una nova espelma, des d’un braç adjacent, i d’aquesta manera la llum va creixent a cada llar, a poc a poc. És important posar els canelobres a prop de les finestres perquè la llum es vegi des de fora. Això ens recorda que ens trobem en el moment del solstici d’hivern, a partir del qual la llum del sol anirà creixent i la nit s’escurçarà. 

Des del punt de vista històric, Khanukà és una festa que recorda la batalla dels Macabeus contra el rei grec Antioc Epifanes, que és quan l’Imperi elèucida va envair el regne d’Israel, de manera que els va imposar els costums politeistes i els va prohibir la llengua i les pròpies tradicions. Per això mateix, la Festa de les Llums és una festa de la reivindicació de la diversitat i de la pluralitat, de la llum contra les tenebres. 

A més, els infants i joves juguen amb unes baldufes especials (els sevivonim), canten cançons tradicionals en hebreu, judeoespanyol i ídix, i la família sol fer-se regals en els àpats importants, en què no falten tota mena de bunyols i coses bones.
L'exposició va acabar amb un vídeo musical del cantant Matisyahu dedicat a la Khanukà i ens van desitjar a tots i totes Bones Festes!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada